Exotické ovoce nás láká svou neobvyklou chutí, vůní i vzhledem. Každý plod má svůj jedinečný příběh a pochází z různých koutů světa – od tropických deštných pralesů jihovýchodní Asie přes slunné plantáže Latinské Ameriky až po exotické zahrady Afriky. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších druhů exotického ovoce a jejich původ.
Exotické ovoce z jihovýchodní Asie
Jihovýchodní Asie je domovem mnoha druhů tropického ovoce, které uchvacují svou chutí i vzhledem.
Liči (Litchi chinensis) – původ v Číně
Liči pochází z jižní Číny, kde je známé již více než 4000 let. Tento drobný kulovitý plod má růžovou šupinatou slupku a uvnitř se ukrývá šťavnatá bílá dužina s jemnými květinovými tóny v chuti. Liči je blízkým příbuzným rambutanu a longanu a je oblíbené zejména pro svou sladkou a osvěžující chuť.
Rambutan (Nephelium lappaceum) – původ v Malajsii
Rambutan, jehož název znamená „chlupatý“, pochází z Malajsie a dnes se pěstuje v tropických oblastech, jako jsou Filipíny, Indonésie, Vietnam a Thajsko. Plody mají červenou nebo žlutou slupku pokrytou měkkými „chloupky“ a uvnitř se nachází sladká, šťavnatá dužina podobná liči.
Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) – původ v Malajsii a Indii
Jackfruit neboli žakie je největším stromovým ovocem na světě – jeho plody mohou vážit až 25 kg. Pochází z Malajsie a Indie, kde se pěstuje po tisíce let. Nezralý jackfruit se často používá jako náhrada masa díky své vláknité konzistenci, zatímco zralý plod má sladkou chuť podobnou kombinaci banánu a ananasu.
Durian (Durio spp.) – původ v Malajsii a Indonésii
Durian, přezdívaný „král ovoce“, pochází z Malajsie, Indonésie a Filipín. Je proslulý svým intenzivním zápachem, který je natolik silný, že je v některých veřejných prostorách zakázán. Pod ostnitou slupkou se nachází krémová dužina s bohatou sladko-hořkou chutí, kterou si někteří zamilují a jiní ji odmítají.
Exotické ovoce z Latinské Ameriky
Latinská Amerika je domovem mnoha druhů ovoce, které se dnes těší oblibě po celém světě.
Avokádo (Persea americana) – původ v Mexiku
Avokádo pochází z Mexika, kde ho pěstovali už staří Aztékové a Mayové. Má máslovitou konzistenci, jemnou chuť s oříškovými tóny a vysoký obsah zdravých tuků. Je oblíbené nejen jako součást guacamole, ale také v salátech a dezertech.
Marakuja (Passiflora edulis) – původ v Brazílii
Marakuja, známá také jako mučenka jedlá, má svůj původ v Brazílii, ale dnes se pěstuje ve většině subtropických oblastí. Její aromatická dužina se semeny má osvěžující, lehce nakyslou chuť a často se používá k přípravě šťáv, dezertů a koktejlů.
Exotické ovoce z jižní Asie
Jižní Asie je kolébkou některých z nejznámějších exotických plodů, které se vyvážejí do celého světa.
Mango (Mangifera indica) – původ v Indii a Bangladéši
Mango pochází z oblasti mezi Indií, Bangladéšem a Srí Lankou, kde se pěstuje již tisíce let. Existuje mnoho odrůd manga s různými chutěmi – od sladkých po kyselé. Mango je bohaté na vitamíny a antioxidanty a je jedním z nejvíce konzumovaných tropických plodů na světě.
Karambola (Averrhoa carambola) – původ v jihovýchodní Asii
Karambola, známá jako hvězdné ovoce, pochází z jihovýchodní Asie, především z Malajsie a Indie. Její plody při příčném řezu tvoří charakteristický tvar hvězdy a mají osvěžující, mírně kyselou chuť. Karambola se často používá k dekoraci jídel nebo jako osvěžující svačinka.
Mangostán (Garcinia mangostana) – původ v Indonésii
Mangostán pochází z Indonésie, konkrétně ze Sundských ostrovů. Tento exotický plod má tmavě fialovou slupku a uvnitř skrývá lahodnou bílou dužinu s chutí připomínající kombinaci citrusů a broskví. Je známý pro své antioxidační účinky a často se konzumuje čerstvý.
Kaki (Diospyros kaki) – původ v Číně a Japonsku
Kaki, známé také jako tomel japonský, pochází z Číny a Japonska, kde se pěstuje po tisíciletí. Zralé plody jsou měkké, sladké a jejich chuť připomíná směs meruňky, broskve a hrušky. Kaki se často konzumuje čerstvé nebo sušené.
Chutě a vůně tropického světa
Exotické ovoce nabízí nejen jedinečné chuťové zážitky, ale i řadu zdravotních přínosů. Plody jako mango, marakuja nebo avokádo jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a celkové zdraví. Díky globalizaci si dnes můžeme vychutnat exotické ovoce z různých částí světa a obohatit tak svůj jídelníček o nové a zajímavé chutě.